Magyar English
Pénzt hozhat a napenergia a gazdáknak
2023. május 12, péntek
Az ipari üzemek mellett a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek termelési költségeit is jelentősen megemelte az utóbbi évek energiaár robbanása. Az energiaárak az elmúlt évekhez képest jelentősen megemelkedtek. Míg két-három évvel ezelőtt 20-25 Ft-ért lehetett megvásárolni egy kWh villamos energiát, ez napjainkra 70-75 Ft-ra emelkedett az ipari felhasználók részére. A jelenlegi tendencia pedig a további áremelkedéseket vetíti előre. Ez, a nagyon jelentős drágulás a szektoron belül nagy terhet ró a mezőgazdaságban dolgozó gazdákra, állattenyésztő telepekre, takarmánykeverő üzemekre, emiatt alternatív megoldásokat kell találni. Alternconsult napelem rendszer állattartó telepen Pulykatelep napelem Rábapaty Alternconsult
Alternconsult Kft. által telepített napelemes rendszerek borjúistállón illetve pulykatelepen.


Napenergia felhasználás állattartó telepeken

Az állattartó telepek napenergiával való ellátása nem csak költségcsökkentést, hanem bevételt is hozhat a vállalkozás számára. – Aki állattartással foglalkozik, az nagyon jól tudja, hogy a legolcsóbb takarmány az, amit ő saját maga megtermel. Ugyanez igaz a villamosenergiára is: a legolcsóbb villamosenergia az, amit mi magunknak állítunk elő.

Több ezek hektár hazai föld termel áramot a városoknak

A gazdák és az energiarendszer is jobban járnának energianövények, biomassza-alapanyagok előállításával és más alternatív megoldásokkal.
A környezetvédelem érdeke azt kívánja, hogy az energiát az olaj- és földgázkészletek elégetése helyett fenntartható, kibocsátásmentes (vagy kisebb kibocsátású) technológiákkal biztosítsuk. Ennek részeként az utóbbi években hatalmas mennyiségben telepítenek napelemeket magán és középületek, ipari és más létesítmények megfelelő felületeire – illetve sajnos egyre inkább termőföldekre. Míg 2016-ban 164 MW volt a háztartási naperőművek (HMKE) kapacitása, ez 2021-re 1124 MW-ra nőtt – a MAVIR adatai szerint. Tavaly ősszel már a háztartási és napelemparki fotovoltaikus kapacitások összteljesítménye nagyobb volt (3678 MW), mint a Paks II. atomerőműtől majdan várt 2400 MW. Sőt, idén február 21-én 15 percen át 2030,5 MW volt az 50 kW feletti napelemparkok termelése, ami magasabb, mint a Paksi Atomerőmű 2026,6 MW-os kapacitása, elektromos összteljesítménye. Ebben a lakóházakra felszerelt napelemek által megtermelt energia nincs benne. Vagyis több ezer hektár magyar termőföld már napelem alatt van…

Nem csak a föld óvása miatt kellene más megoldás is

Az élelmiszertermelés stabilitása egyre inkább kérdés Európában is. A termőföldek eróziója, a talajok szerkezetének, biológiai állapotának romlása, a művelésből kivont földek mennyisége egyre aggasztóbb helyzetet mutat. Az élelmiszer-ellátás gazdasági, logisztikai bizonytalanságát nemcsak a Covid-járvány, hanem az Ukrajna elleni orosz háború következményei is újra hangsúlyozták. Ezért a környezetvédők szerint is jobb lenne olyan zöld energiatermelési módokat támogatni, amelyek nem járnak termőföld-kivonással. Ilyenek például a biogáz-, biomassza-, bioüzemanyag-alapanyagot elállító területek, az energianövény-termesztés. Ezek a rossz adottságú földeken a gazdaságoknak is jövedelmező tevékenységet adnak. Napelemparkok helyett/mellett pedig például geotermikus, hőszivattyús és szélerőművek, amelyek kiegészítik a napelemek (napfényfüggő) termelési hullámzását.

forrás: agraragazat.hu
Vissza a hírekhez

Technológiai partnereink

Altherm
Swedsteel
Hogslat
RCY
Wiefferink