Magyar English
 

PigLED  világítás

Alternconsult PigLED világítás rendszer sertés fiaztatóban, Mátészalkán
PigLED leírás

Minden élőlény közös jellemzője (többek között) a biológiai ritmusok megléte. Ezek a biológiai ritmusok igencsak változóak és néha percektől egészen évekig tartanak.
Viszont szinte minden élőlénynek van olyan ritmusa mely a nap 24 órájához van igazítva. Ezt a biológiai ütemet nevezzük cirkadián ritmusnak. Erre a ritmusra jellemző, hogy a naponta érkező külső jelek, ingerek befolyásolják és alakítják. Ezek állandósága vagy éppen változása fogja befolyásolni az állat neurohormonális folyamatait. Ilyen folyamat például a melatonin kiválasztódás. Ezek a folyamatok közvetlen befolyásolják az állatok reprodukciós mutatóit. Ezekről a folyamatokról több tanulmány is készült, de még mindig nem teljesen tisztázott mekkora hatással is bír egy-egy külső inger ezekre a folyamatokra.

Alternconsult PigLED egyedi kocaszálló világitástechnika Mátészalkán
Az egyik ilyen inger a fény

A fényről már régen tudjuk, hogy hatással van az állatok életritmusára, ennek ellenére a sertéstartásban a fénynek szinte csak az inszemináló helyiségben van kiemelt szerepe. Alapvető elvárás, hogy a koca szemmagasságában 150-200 Lux kell legyen, hogy az ivarzás megfelelő legyen. Viszont sajnos a fénnyel szemben támasztott követelmények sora itt szinte véget is ér. A legtöbb helyiségben a fény csak egy célt szolgál: a gondozó lássa az állatokat. Ritkán fordítunk figyelmet a tervezés során az állat igényeire vagy arra, hogy a betervezett világítás milyen mértékben fogja befolyásolni a termelés hatékonyságát, vagy éppen elégíti ki az állatok biológiai igényeit. Ezen szempontok figyelembevételével, a jelenlegi világítási rendszerek nincsenek kellő mértékben kihasználva, nem veszik figyelembe a sertések igényeit és/vagy olyan mértékű pazarlással dolgoznak melyek hosszú távon súlyos költséget rónak a termelésre. Mindezek mellett még, amivel ritkán számolunk a fény esetében, hogy milyen mértékben lesz kihatással az állat életteljesítményére a megvilágítás, mint környezeti tényező, amit kialakítunk.
A gondosan megtervezett világítással stimuláló, vagy éppen megnyugtató hatást érhetünk el ember és állat részére egyaránt. Az egyre inkább előtérbe kerülő állatjóléti szempontok előbb vagy utóbb megkerülhetetlenné teszik a fény célzott és helyes használatát valamint az állat igényeinek a teljes mértékű kielégítését.

ALTALEDON ipari LED csarnokvilágítás japán COB PigLED
Kiindulási pont a fejlesztés során

A sertések látása dichromatikus, ami azt jelenti, hogy alapvetően két színt képesek jól érzékelni. A zöld és kék színeket igen jól, viszont a vörös fényt nem, vagy nagyon gyengén érzékelik. A sertések leginkább a zöld fényt érzékelik a legintenzívebben.

A mellékelt ábra is jól mutatja a sertések fotopikus színképi válaszát, szemben az emberével

Sertés szemének fotopikus válasza - PigLED Ember szemének fotopikus válasza - PigLED
Jól érzékelhető, hogy másképp lát az ember és a sertés, ennek megfelelően a világítással kapcsolatos igények is eltérőek.

Két egyszerű példa ahogy a sertés érzékeli a környezetét

  1. az élénk piros ruhában érkező dolgozót a sertés feketének érzékeli. 
  2. amennyiben az istálló megvilágítása teljesen piros, a sertés a teljes környezetét sötétnek érzékeli.
Mivel a sertés alapvetően jól lát, mégis a látása némileg eltér az emberétől, a sertés alapvető komfortérzetét nagyon is befolyásolja a környezete, illetve az ahogyan megvilágítjuk azt. Az alapvető cél, hogy az állatok szükséglete (mely az optimális termeléshez szükséges) és a dolgozók optimális munkavégzéshez szükséges követelmények a fénnyel szemben a lehető legjobban fedjék le egymást. Éppen ezért mi itt az Alternconsultnál egy olyan megoldást dolgoztunk ki, mely ötvözi az eddigi biológiai és műszaki ismereteket az elérhető legmodernebb technológiai megoldásokkal. Olyan világítástechnikai megoldást dolgoztunk ki, mely igyekszik a megfelelő helyen stimulálni (inszemináló és fiaztató helyiség) és a megfelelő helyen nyugtató hatást kiváltani (utónevelő, hízlalda), természetesen a megfelelő beállítások mellett. Egyaránt tudjuk a déli napsütést megjeleníteni és olyan dolgozófényt is kialakítani, amit az állat sötétségnek észlel, a dolgozó viszont zavartalanul tudja végezni a munkáját az állatok nyugalmi állapotának megzavarása nélkül. Az ilyen és ehhez hasonló rendszerek kialakítása hosszú távú előnyökkel járhat.
A PigLED lámpatest a mindenkori legnagyobb fényhasznosítású LED fényforrásokat használja, ezzel jelentős CO2 kibocsátástól mentesíti a környezetet, az alacsonyabb energiafelhasználás révén. Ezzel jelentősen csökkenthető a termék ökológiai lábnyoma és minimalizálható a környezetre gyakorolt káros hatása. A PigLED minden alkatrésze megfelel az RoHS (Reduce of Hazardous Substances) 2011/65 EU direktívának. Ez azt jelenti, hogy a mérgező nehézfémeket és egyéb, a környezetre súlyosan ártalmas anyagokat nem tartalmaz.
Alternconsult PigLED sertésmosó világítás rendszer Mátészalkán

A PigLED világítás előnyei:

innovatív japán technológia
Olyan folyamatokat befolyásolhatunk melyek a javunkra fordíthatok.  
A termelési célokkal összhangban stimulálhatunk vagy éppen nyugtató hatást érhetünk el.
Az állatok termelése sokkal kiszámíthatóbb és egyenletesebb lesz.
Olyan rendszereket tudunk kialakítani melyek könnyen változtathatok, könnyen mérhetők és könnyen finomhangolhatóak. (manuális/számítógépes vezérlés)
Jobb és biztonságos munkakörnyezetet alakíthatunk ki az embereink és állataink számára egyaránt.
Költséghatékony megoldást választhatunk hosszú távra. (szervízelhető, fejleszthető, módosítható)
Valódi környezetbarát megoldást jelent.

Műszaki jellemzők:

Tápfeszültség V, Hz 90-305 VAC 47-63 Hz
Teljesítmény Watt 48,5
Fényáram lumen 8.000
Hatékonyság lumen/Watt 149,5
Frekvencia Hz -
Színhőmérséklet K 2700-6500
Nyílásszög 150
Dimmelhetőség % igen 10-100
Villogásmentes fény   igen
LED-ek száma mennyiség 1
Led típusa   COB
Védettség IP IP 67
Várható élettartam óra min. 100.000 
Üzemhőmérséklet ⁰C -40/+40
Minősítés   CE/RoHS
Hossz/Szél/Mag mm dia: 180 mm/80 mm
Súly kg 2
Anyag   Aluminium;Silicone
Szervízelhető   igen
Jótállás   5 év
 

Ipari csarnokvilágítást keres? ALTALEDON LED lámpatestekről itt olvashat bővebben

A termékismertőt pedig itt tekintheti meg.

Referenciák

2022, Őr. I.ütem meglevő sertéshizlalda világításkorszerűsítés  – 56db 50W PigLED lámpatest méretezett tervezése, szállítása és a rendszer helyszíni kivitelezése
2022, Létavértes. 1780m2 alapterületű új építésű vemhesítő épület megvilágítási feladata – 60db 50W PigLED lámpatest méretezett tervezése, szállítása és a rendszer helyszíni kivitelezése
2022, Őr. II.ütem meglevő sertéshizlalda világításkorszerűsítés – 56db 50W PigLED lámpatest méretezett tervezése, szállítása és a rendszer helyszíni kivitelezése
2023, Mátészalka. I.ütem zöldmezős beruházásként 1250 férőhelyes tenyészépület világításrendszerének kialakítása – 242db 50W lámpatest méretezett tervezése, szállítása és a rendszer helyszíni kivitelezése
2024, Mátészalka. II.ütem zöldmezős beruházásként 6400 férőhelyes malacnevelő épület világításrendszerének kialakítása – 78db 50W lámpatest méretezett tervezése, szállítása és a rendszer helyszíni kivitelezése

Termékdíjas lett a PigLED!
Állattenyésztésért termékdíj 2021 3. helyezett Altenconsult Kft PigLED fényrendszer termékdíj

A Hód-Mezőgazda Zrt. székházában, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokhoz kapcsolódóan adták át az Állattenyésztésért-, és Növénytermesztésért Termékdíj Pályázatának díjait.

Kérjen árajánlatot

Amennyiben kérdése merül fel, keressen bennünket. Igyekszünk minden kérdésére válaszolni, felmerült igényeire megoldást ajánlani.

Írja be a nevét.
Írja be a telefonszámát.
Írja be az üzenetét.
Írja be az e-mail címét.

Technológiai partnereink

Altherm
Swedsteel
Hogslat
RCY
Wiefferink