Magyar English
Ki nyerhet 100 milliót a „kis” élelmiszeripari pályázaton?
2021. május 01, szombat

Már társadalmi egyeztetésen van a kisebb élelmiszeripari beruházásokat tervező, döntően mezőgazdasági termékek előállításából élő vállalkozások és kisebb borászatok részére kiírt pályázat. Maximum 100 millió forintra kérhető támogatás, a fele előlegként igényelhető.

A feltörekvő kicsik fejlesztése és „fehérítése”

50 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg a kisebb élelmiszeripari fejlesztésekre kiírt pályázatot. A kérelmezői mezőnyt erősen szűri, hogy vagy alapvetően mezőgazdasági alapanyagtermelésből kell élnie a kérelmező vállalkozásnak, vagy ezt feldolgozó mikro-, illetve kisvállalkozásnak kell minősülnie. Ez a pályázat a kisebb, de már feldolgozással is foglalkozó családi vállalkozásoknak szól. Figyelem, a felhívás hangsúlyos eleme (9 milliárd forint ezt a cél szolgálja) a kisüzemek jobb integrációja. Vagyis egy sor, hosszútávú partneri kapcsolat igazolására lesz szükség a pályázat beadásakor! A termelői csoporthoz tartozáson túl (6 pont) elvárt a beszállítói és felvásárlói kapcsolatok igazolása is 10 pontért. A bírálók erősen figyelik azt is, hogy a projekt költségei és a vállalkozás bevételei milyen arányban állnak egymással. Vagyis zűrös foglakoztatotti viszonnyal, papíron alig létező bevétellel nem lehet indulni a pénzekért. Növeli a vállalkozásba vetett bizalmat, ha már legalább 5 éve a szakmában dolgozik (10 pont).

 

Technológiafejlesztés és anyagmozgatás

A keretösszeg elsősorban az élelmiszeripari üzemek és borászatok technológiai megújulását támogatja, beleértve az anyagmozgatás és szállítás gépeinek (rakodók, teherautók) beszerzését is. Előnyös, ha a beruházás innovatív (8 pont) és a működtetéséhez valakinek a szakmai tudását is fejleszteni kell (7 pont). Másrészt a pályázat csak akkor nyerhet, ha megújuló energia kiépítését is tartalmazza (18 pont). Ajánlott informatikai fejlesztéseket is betervezni a komplexitás növelése érdekében. A környezetvédelem jegyében legyen hangsúlyos eleme a pályázatnak (6 pontért) valamilyen gyártási szabvány alkalmazása, környezetbarát csomagolástechnika vagy hulladékhasznosítás megvalósítása. A pályázat keretében semmilyen építési beruházás nem támogatható, kivéve azt, amelyik a megújuló energia kiépítéséhez szükséges.

A kérelmeket július 7. és augusztus 31. között több szakaszban bírálják el. A további részletek itt találhatók.

Forrás: mezohir.hu
Vissza a hírekhez

Technológiai partnereink

Altherm
Swedsteel
Hogslat
RCY
Wiefferink